Af Camilla Blands

I Gentofte Hallen mødes Josefine Schubart Haabegaard og Helene Dalsgaard fire til fem gange om ugen når der er træning eller kamp med SISUs Kvindebasketligahold. De ses faktisk oftere end de ses med deres egen familie.

De lærte hinanden at kende, da de startede til basketball dengang de gik i 1.klasse på henholdsvis Gentofte Skole og Kildegård Privatskole. Siden da har de spillet på hold sammen og gennem basketball har de opbygget et helt særligt venskab.

”Vores venskab adskiller sig fra venskaber uden for banen, da vi ser hinanden i alle tænkelige situationer. Vi fejrer de gode ting sammen, men står også side om side når det ikke går godt, eller når vi taber,” siger Josefine.

Helene er også helt overbevidst om at det, at de er blevet venner gennem sporten, har haft betydning for dybden af deres venskab.

”Mit venskab med Jose er unikt og anderledes end med andre veninder fordi vi har set hinanden i både pressede, stressende, trættende, hårde og ikke mindst enormt lykkelige og glade situationer,” siger hun.

Josefine og Helene rykkede op på SISUs Kvindebasketligahold på samme tid og den første tid i ligaen var både hård men også spændende.

”Det var overvældende at rykke op i ligaen. Det var et helt andet tempo og spillestil end man var vant til. Men samtidig var man enormt stolt. Nu var man selv på det hold man som lille drømte om at få lov at spille på,” siger Josefine.

Som ungdomsspillere var Josefine og Helenes hold ofte ude og se SISUs seniorhold. Helene mindes hvordan det var at gå fra at være tilskuer til lige pludselig at være en del af holdet.

”Som lille så jeg meget op til dem som spillede på SISUs ligahold. Dengang var det særligt profiler som f.eks. Camilla Blands og Kiki Lund jeg så op til, og senere hen at få lov til at spille på hold med rutinerede spillere, som f.eks. Ida Tryggedson og Catharina Palm har været nogle meget lærerige oplevelser,” siger Helene.

Josefine husker også, hvad hun lærte af de mere erfarne spillere, de spillede sammen med.

”De (ældre spillere) lærte mig enormt meget om spillet, og hvor vigtigt det er at bevare roen i pressede situationer. Der var ingen tvivl om de trak det tunge læs i kampe, men de formåede at få os unge spillere til stadig at synes det var sjovt,” siger hun.

I år er det deres syvende sæson i ligaen sammen og nu er det deres tur til at lede SISUs Kvindehold hvor de bidrager på hver deres måde. Josefine er holdets anfører og både topscorer og toprebounder, hvor Helene er den der tager næst flest rebounds på holdet.

”Jose er virkelig god til at tage styringen og trives derfor også rigtig godt i rollen som holdkaptajn fordi det kommer så naturligt til hende,” siger Helene. ”Det betyder også at vi har forskellige roller på holdet, og er på nogle punkter lidt hinandens modsætninger, men derfor mener jeg også at vi komplimenterer hinanden godt.”

De spiller samme position og har kæmpet om spilletid, men det er ikke noget der har slået skår i deres venskab.

”Selvom vi spiller samme position og til tider skal kæmpe om minutterne, så er det aldrig noget der har påvirket vores interne relation. Tværtimod er vores venskab på banen forbundet med meget gensidig respekt, og ikke mindst evnen til at glæde sig på hinandens vegne når det går os godt,” siger Josefine.

Deres stærke venskab er blevet bygget op som et resultat af de oplevelser de har haft på banen, men også den tid de har brugt sammen udenfor banen. Helene mener ikke at man kan skille de to ting ad.

”Under pres er man ærlig og det er ens rå og også ufiltrerede følelser der kommer frem, så det at vi har nydt at spille på hold sammen så mange år samt også er gode veninder uden for banen, siger faktisk en del,” siger hun og fortsætter ”vores venskab kommer os helt klart til gode når vi er på banen, og på samme måde kommer basket også vores venskab til gode.”

Basketball har givet Josefine og Helene mere end det tætte venskab og de har fået nogle kompetencer, som de begge bruger i deres liv udenfor banen.

Helene er på sit andet år af medicinstudiet mens Josefine er i gang med det tredje år af jurastudiet. De er enige om at sporten har klædt dem rigtig godt på til livet udenfor banen.

“Jeg har lært at arbejde sammen med andre, som kommer en til gavn mange steder i livet, og så har jeg lært at bevare overblikket i pressede situationer,” siger Josefine.

”Via basketball har jeg også lært meget om disciplin og evnen til at fokusere og høre efter. Det kommer en til gavn navnlig på studiet”.

Helene har også lært meget af at spille basket både i ungdomsårene, men også i Kvindebasketligaen.

”Basket har gjort at jeg kan tage styringen, hvis der er behov for det, samt at jeg kan bevare overblikket i pressede situationer, eller i hvert fald forsøge,” siger Helene.

Sidste år overraskede Josefine og Helenes SISU hold da de vandt DM-semifinalen over BK Amager efter en 78-68 sejr i den tredje og afgørende kamp. I finalerne kom deres unge hold dog til kort mod de rutinerede spillere fra AKS Falcon som efter en dominerende sæson vandt Danmarksmesterskabet.

I år har Josefine og Helene begge set frem til at bygge videre på den sæson de havde sidste år. Resultaterne har dog ikke helt flasket sig som de havde håbet på og de ligger i øjeblikket på en sidsteplads i tabellen.

”Det har været en hård sæson indtil videre. Vi har hevet nogle sejre hjem, men man kan godt mærke at vi mangler en del af vores nøglespillere,” siger Josefine.

”Men vi er på en længere rejse som hold, og så skal vi med tiden nok få stablet noget rigtig godt på benene. Sæsonen har også vist at alle hold kan slå hinanden, så vi går ind til alle kampe med troen på vi godt kan vinde.”

Den selvtillid mener Helene også er vigtig for at holdet.

”De kampe vi har vundet har betydet rigtig meget for energien på holdet, og jeg tror på at både de små sejre, og særligt de store, kan give os det boost af selvtillid det kræver, for at vi igen kan nå langt i turneringen. Målet er selvfølgelig at spille noget god basket, og at kunne være stolte og tilfredse med vores præstation,” siger hun.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *